Om de talenten en de intrinsieke motivatie naar boven te halen gebruik ik veel instrumenten gekoppeld aan het denken in wat allemaal wél kan. Wat niet kan is op dít moment niet meer belangrijk maar kan zeker wel leerzaam zijn geweest.

De instrumenten die ik onder andere gebruik zijn:

Oplossingsgericht coachen “Werken aan wat werkt” (WAWW-methode)

Het WAWW is een onderdeel van oplossingsgericht coachen. Het is een methode die zich richt op de kwaliteiten en krachten van jezelf. In deze interactie werken je met vertrouwen en respect voor jezelf  aan positieve gedragsveranderingen.

Je leert te focussen op wat goed gaat en werkt vandaaruit  naar de gewenste situatie d.m.v. verschillende oplossingsgerichte technieken. Je zoekt naar kleine successen om op voort te bouwen. Dit gebeurt op een inzichtelijke en gestructureerde manier.

NLP

Met het gebruik maken van NLP word je nog beter bewust/ bewuster van communicatie: hoe communiceer je zelf en hoe communiceert de ander? Je leert hoe een gesprek nog effectiever kan verlopen. Je leert hoe je kunt omgaan met overtuigingen die je in de weg staan. Je leert welke leerstijlen er zijn en hoe  je daar in de praktijk gebruik van kunt maken. Je leert je hoe je positieve stemmingen overbrengt en wat  het effect is van je lichaamstaal.

Transactionele analyse

De transactionele analyse kun je gebruiken om je manier van omgaan met mensen effectiever te maken. Transactionele analyse ( van E. Berne) gaat ervan uit dat we vanuit drie posities of ‘zienswijzen’ kunnen reageren op situaties en andere mensen. Deze posities zijn; de Ouder, de Volwassene of het Kind. Belangrijk is om te weten welke positie jezelf inneemt en wat de posities met jezelf of de omgeving doen.

Dramadriehoek => winnaars driehoek

Welke positie neem je in; die van aanklager, slachtoffer, redder of toeschouwer? Wat levert het je op? Ben je daar tevreden mee of stap je liever in de winnaarsdriehoek en ga je uit van wat wel tot de mogelijkheden behoort.

Durf je de uitdaging aan te gaan om uit je comfortzone te stappen en in de stretch zone te komen zonder dat je in de stresszone komt?

Systemisch werken

Iedereen maakt deel uit van verschillende sociale systemen. Het eerste systeem is uiteraard je familie. De geschiedenis van je familie heeft invloed op wie je bent en hoe je functioneert. Uitdagingen, knelpunten of problemen, zowel privé als op het werk, vinden vaak hun oorsprong in die geschiedenis.

Bij systemisch werken ga je onderzoeken wat de invloed van het systeem op je eigen persoonlijkheid is.

Gezond boeren verstand

Niet alles is in te pakken of te verklaren met instrumenten, middelen of andere theorieën. Met gezond boerenverstand komen we vaak al een heel eind. Even een pas op de plaats, de situatie in kaart brengen en “met de benen op tafel” kijken en filosoferen over mogelijkheden en oplossingen.

En nog veel meer wat niet in een “instrument” is te vangen.